Sohvan tai nojatuolin kangasvalinta voi olla yllättävän haastava tehtävä, etenkin kun vaihtoehtoja on satoja. Olohuone on kodin sydän, ja kalusteiden kankailla on valtava merkitys sen tunnelmassa ja viihtyvyydessä. Miten sitten löytää juuri se oikea kangas, joka yhdistää tyylin, mukavuuden ja käytännöllisyyden? Tässä blogikirjoituksessa käymme läpi muutamia tärkeimpiä huomioitavia asioita, jotta valinta on helpompi ja onnistut löytämään kangasvaihtoehdon, joka palvelee pitkään.

1. Käytön tarpeet – kuka käyttää ja miten?

Ensimmäinen kysymys on aina käyttö. Onko sohva aktiivisessa perhekäytössä, vai päätyykö se enemmän vierashuoneen koristeeksi? Jos kotona on lapsia, lemmikkejä tai molempia, tarvitset kankaan, joka kestää kulutusta ja on helppo puhdistaa. Kangasta valittaessa kannattaa kiinnittää huomiota sen hankauskestävyyteen, jota mitataan Martindale-lukemalla. Huonekaluissa, joissa kulutus on kovaa,(kuten olohuoneen sohvissa) kannattaa valita kangas, jonka Martindale-luku on yli 30 000.

Lapsi- ja lemmikkiystävälliset kankaat:

  • Mikrokuitu ja synteettiset materiaalit ovat kestäviä ja helppohoitoisia.
  • Nahka tai keinonahka on myös hyvä vaihtoehto, sillä se on helppo pyyhkiä puhtaaksi, mutta se voi naarmuuntua lemmikkien kynsistä.

2. Tyyli ja estetiikka – mitä haluat korostaa?

Kankaan valinnalla voit luoda olohuoneeseen juuri sen tunnelman, mitä haluat. Haluatko tilaan modernia skandinaavista tyyliä, vai haetko jotain perinteisempää ja kodikkaampaa? Eri materiaalit ja tekstuurit tuovat tilaan erilaisia vivahteita.

Moderniin ilmeeseen sopivat:

  • Sametti – ylellinen ja pehmeä valinta, joka tuo tilaan eleganttia ilmettä.
  • Pellava – luonnonmukainen, rento ja ajaton valinta, joka antaa huoneelle rauhallisen ja ilmavan tunnelman.

Perinteisemmän tyylin ystäville:

  • Villakankaat – mukavan lämpimät ja tekstuuriset, tuovat syvyyttä ja kodikkuutta.
  • Kuvioidut kankaat – raidat, kukkakuviot tai geometriset printit luovat tilaan persoonallista ilmettä ja luovat huomion keskipisteitä.

3. Värivalinnat – mikä toimii sinun olohuoneessasi?

Väri on yksi tärkeimmistä valintakriteereistä, sillä se määrittää pitkälti sohvan ja koko olohuoneen ilmeen. Vaaleat värit voivat tehdä huoneesta avaramman ja rauhallisemman, kun taas tummat sävyt tuovat tilaan syvyyttä ja dramaattisuutta.

Neutraalit sävyt – kuten harmaa, beige tai valkoinen – ovat monipuolisia ja ajattomia, mutta vaativat enemmän huolenpitoa erityisesti perheissä, joissa on lapsia tai lemmikkejä. Jos valitset vaalean kankaan, varmista, että se on helppohoitoinen ja mahdollisesti irrotettavilla päällisillä varustettu.

Tummat sävyt – musta, tummanharmaa ja syvän sininen piilottavat paremmin likaa ja tahroja ja tuovat tilaan tyylikkyyttä.

Rohkeat värit ja kuviot – Voit käyttää kirkkaita värejä tai kuvioita, jos haluat tehdä huoneesta energisen ja eloisan. Tämä toimii erityisen hyvin, jos muu sisustus on hillittyä ja haluat sohvan olevan tilan keskipiste.

4. Mukavuus ja tuntu – miltä kangas tuntuu?

Kankaan ulkonäön lisäksi on tärkeää miettiä sen tuntua. Sohvalla vietetään paljon aikaa rentoutuen, joten sen tulee olla miellyttävä ja mukava. Pehmeät kankaat tuntuvat ylellisiltä, mutta voivat olla herkempiä kulumiselle. Kovemmat ja tiheämpikudoksiset kankaat kestävät paremmin, mutta voivat tuntua alkuun karheammilta. Jos sohvalla vietetään paljon aikaa esimerkiksi televisiota katsellen tai oleskellen, valitse kangas, jossa on miellyttävä tuntuma ja joka säilyttää pehmeytensä ajan myötä.

5. Hoito ja kestävyys – kuinka paljon aikaa haluat käyttää huoltoon?

Kauniinkin kankaan tulee olla käytännöllinen, erityisesti jos käytät huonekalua päivittäin. Osa kankaista vaatii säännöllistä hoitoa ja huoltoa, kuten imurointia tai tahranpoistoa, kun taas toiset materiaalit ovat lähes huoltovapaita. Kysy aina, voiko kankaan puhdistaa kotikonstein, vai onko se vietävä ammattilaiselle pesuun.

Helppohoitoisia kankaita ovat muun muassa synteettiset sekoitteet, jotka hylkivät tahroja ja ovat kulutuskestäviä. Irrotettavat päälliset helpottavat huomattavasti kankaan puhtaanapitoa ja ovat käytännöllinen ratkaisu, jos haluat mahdollisuuden päivittää ilmettä myöhemmin.

6. Hinta ja budjetti – mihin kannattaa panostaa?

Laadukkaat kankaat voivat olla hintavampia, mutta usein myös pitkäikäisempiä. Sohvan kangas on yksi niistä elementeistä, johon kannattaa panostaa, sillä se vaikuttaa niin kalusteen ulkonäköön kuin kestävyyteenkin. Muista kuitenkin, että korkea hinta ei aina takaa parasta laatua juuri sinun tarpeisiisi – siksi on tärkeää miettiä omat vaatimuksesi kankaan käytön suhteen.

Lopuksi: Luota ammattilaisiin

Kun vaihtoehtoja on satoja, päätös voi tuntua haastavalta, mutta ammattilaiset ovat täällä auttamassa. Meidän asiantunteva tiimimme auttaa sinua valitsemaan juuri sinun kotiisi ja elämäntyyliisi parhaiten sopivan kankaan, olipa kyseessä sitten olohuoneen sohva tai muu kaluste. Oikean kankaan valitseminen on investointi kodin viihtyvyyteen ja tyylikkyyteen – ja me olemme valmiita auttamaan sinua tekemään siitä onnistuneen!

Ota yhteyttä, niin valitaan yhdessä täydellinen kangas sinun olohuoneesi kalusteisiin!